Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri

Tetanoz aşısının yan etkileri, birçok insanda meydana gelebilmektedir. Farklı yan etkileri olan bu aşı, nadir de olsa bazı insanlarda ciddi yan etkilere neden olabilir ve kişileri zor duruma sokabilmektedir. Bu nedenle aşı yapılmadan önce bu gibi durumların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Eğer kişi herhangi bir özel toplantı ya da organizasyona katılacaksa, tetanoz aşısını bir kez daha düşünmelidir. Çünkü bu aşı, herhangi bir anda kişide yan etkilere neden olabilir.

Tetanoz aşısının yan etkileri kimi zaman hemen değil, aşı yapıldıktan birkaç saat sonra görülebilmektedir. Bu yan etkiler, bazı insanlarda sağlık personelinin yaptığı hatalar nedeniyle de meydana gelebilmektedir. Özellikle aşırı doz ya da enjektöre alınan ilaçla birlikte hava, kişide farklı yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle tetanoz aşısının yan etkilerinden etkilenmemek için sağlık merkezinin iyi seçilmesi gerekmektedir.

Tetanoz aşısının yan etkileri, kimi zaman sadece bir çeşit görülürken, bazı insanlarda iki veya üç yan etki birden görülebilir. Ancak belirtmek gerekir ki, bu aşının yan etkileri genellikle yatağa düşürecek kadar yoğun olarak görülmez. Bu nedenle meydana gelen yan etkilerde kişinin tıbbi bir müdahaleye ihtiyacı olmaz. Fakat bu durum bebeklerde görülüyorsa kesinlikle bir doktor muayenesi gerekebilir. Çünkü bebeklerde bu durum biraz daha ağır geçebilir. Tetanoz aşısının normal şartlarda görülen yan etkileri şunlardır:

  • Tetanoz aşısının en büyük yan etkisi, aşı yapılan bölgede şiddetli ağrı ve sertleşme durumudur. Bu durum hemen hemen her tetanoz aşısı yaptıran insanda meydana gelmektedir. Özellikle çocukların bu ağrıya dayanamamaları nedeniyle bu durum oldukça büyük bir problem olmaktadır. Meydana gelen bu ağrıların en büyük nedeni, tetanoz aşısının kolda bulunan kaslar içerisine yapılmasıdır. Kaslar içerisinde meydana gelen sertleşme ve sıvının enjekte edilmesi sırasında kişi oldukça ağrı hisseder. Bu durum genellikle birkaç gün devam eder. Ağrı en fazla 2 gün sürer, fakat meydana gelen şişlik biraz daha uzun sürede geçecektir. Meydana gelen acı, genellikle personelin aşıyı yapmasına bağlıdır. Bilgili bir sağlık personeli, bu sorunu oldukça kolay bir şekilde azaltır.

  • Şişlik ve kızarıklıklar tetanoz aşısının yan etkileri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Aşı yapılan bölgede şişlik meydana gelebilir. Bu durum aslında herkeste görülmeyebilir, fakat aşı yapan kişilerin çoğunda bu durum meydana gelecektir. Bazen iltihaba bağlı olarak ortaya çıksa bile, birçok zaman kasların az da olsa incinmesinden dolayı meydana gelmektedir. Yani meydana gelen her şişlik ve kızarıklık kötü düşünülmemelidir.

  • Bağışıklık sistemi, bazen tetanoz aşısı ile aniden karşılaşınca farklı tepkiler verebilmektedir. Bu yan etki en çok çocuklarda meydana gelmektedir. Eğer sizlerde bu gibi problemler olur ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız sağlık açısından önemlidir. Bağışıklık sistemi bu gibi durumlara genellikle yüksek ateş, bulantı gibi durumlar ile tepki verecektir.

  • Bazı insanlarda alerjik problemler bulunmaktadır. Kişi bu durumun farkında olsa da olmasa da tetanoz aşısının yan etkileri bu kişiyi etkileyip etkileyeceği bilinmez. Bu nedenle alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.

  • Bazen kişilerin kullandıkları ilaçlar ile tetanoz aşısı büyük bir etkileşime girerek kişinin cildinde kızarıklıklar ya da mide bulantısı gibi yan etkiler görülebilmektedir.

  • Özellikle çocuklarda bu aşının yapılması sonrasında bir süre iştahsızlık ya da ishal gibi sindirim sorunları görülebilmektedir.

Sonuç olarak, tetanoz aşısının yan etkileri genellikle hafif ve geçicidir. Ancak, ciddi bir yan etki yaşanması durumunda, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir. Aşı öncesinde ve sonrasında dikkatli olunması, yan etkilerin en aza indirilmesi açısından önem taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bebek Aşı Takvimi

Bebek Aşı Takvimi

Güncel

İç Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

İç Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?