Rotarix Aşısı İçeriği ve Koruyuculuğu
12 Temmuz 2024

Rotarix Aşısı İçeriği ve Koruyuculuğu

Rotarix Aşısı

Rotarix aşısı, bebeklerde ağır ishal ve hatta ölümcül olabilecek durumlara yol açabilen rotavirüsün etken olduğu hastalıklara karşı geliştirilmiş bir aşının ticari adıdır. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan Rotarix aşısı, ülkemizde de satışta bulunmaktadır.

Rotarix Aşısının İçeriği ve Koruyuculuğu

Rotarix aşısı, zayıflatılmış canlı insan rotavirüsü içerir. Yardımcı maddeler olarak şeker, aminoasitler, sorbitol ve dekstran bulunur. Bebeklerde ağır seyreden ishale sebep olan rotavirüsün neden olduğu bağırsak hastalığını %90 oranında engeller veya hastalığın şiddetini düşürür. Rotavirüs, 3 yaşına kadar bebeklerin %95'ini etkileyen oldukça yaygın bir hastalıktır. Hastalığı bazı bebekler hafif, çoğunluğu bir hafta sürebilen ishal ve karın ağrısı şeklinde geçirirken bazı bebekler hastaneye yatmalarını gerektirecek şekilde ağır geçirirler.

Rotarix Aşısının Uygulaması

Rotarix aşısı, kutu içerisinde bulunan karışımın enjektör ile en az altı haftalık olan bebeğin ağız içerisine, yanak kısmına damlatılarak içirilmesi şeklinde uygulanır. Rotarix aşısı, toplam iki doz şeklinde uygulanır. İlk doz bebek 6-8 haftalıkken, ikinci doz ise ilk dozdan en az dört hafta sonra ancak bebek 24 haftalık olmadan önce uygulanmalıdır. 6 aydan sonra bebeğin rotavirüs ile karşılaşma ihtimali kuvvetli olduğundan aşı etkisizdir. Rotarix aşısı, diğer canlı aşılarla birlikte kullanılabilmekle beraber Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alan 3 ve 5. aylardaki boşluklarda iki doz halinde uygulanması tavsiye edilir. Rotarix aşısı kesinlikle vücut içerisine enjekte edilmemelidir.

Rotarix Aşısının Yan Etkileri

Rotarix aşısının yaygın yan etkileri arasında iştah kaybı, ateş, ağlama, huzursuzluk ve kusma yer alır. Bunların dışında çok nadir olarak deri döküntüsü ve kas krampları görülebilir. Aşının fayda-zarar değerlendirilmesi göz önüne alındığında, yan etkiler göz ardı edilebilecek kadar küçüktür. Aşı esas olarak altı aylık bebeklerin kullanımı içindir.

Rotarix Aşısının Uygulama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rotarix aşısı mutlaka bir sağlık kuruluşunda hekim gözetiminde uygulanmalıdır. Aşı uygulanan bebeğin dışkı bulaşan bezi temizlendikten sonra eller iyice yıkanmalıdır. Uygulamayı müteakip yarım saat boyunca bebek emzirilmemelidir. Emzirme, aşının etkinliğini düşürmez ancak kusmasına neden olarak aşının vücut dışına atılmasına sebep olabilir. Rotarix aşısı uygulanan bebek hemen ardından emzirilirse ve bebek kusmazsa aşının koruyucu etkisi azalmaz. Kusmayı önlemek için aşıdan önce yarım saat ve aşıdan sonra yarım saat bebek emzirilmemelidir.

Ekstra Bilgiler

Rotarix aşısı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da önerilen bir aşıdır. Rotavirüs enfeksiyonları, dünya genelinde bebeklerde ve küçük çocuklarda ishalin en yaygın nedenlerinden biridir. Aşının kullanımı, çocuklarda rotavirüs enfeksiyonlarına bağlı hastaneye yatışları ve ölümleri önemli ölçüde azaltabilir. Aşı, rotavirüs enfeksiyonlarının yayılmasını da sınırlayarak toplum sağlığına katkıda bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Soykan

12 Temmuz 2024 Cuma

Bebeğim Rotarix aşısını aldıktan sonra huzursuz ve iştahsız oldu, bu yan etkiler normal mi yoksa doktora başvurmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Soykan Bey,

Öncelikle bebeğinizin Rotarix aşısını almasından dolayı tebrik ederim, bu onun sağlığı için önemli bir adımdır. Aşı sonrasında huzursuzluk ve iştahsızlık gibi yan etkiler zaman zaman gözlemlenebiliyor. Bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak belirtiler uzun sürer veya şiddetlenirse, bir doktora başvurmanızı tavsiye ederim. Her türlü durumda, bebeğinizin sağlığıyla ilgili endişeleriniz varsa, bir uzmana danışmak en doğru adım olacaktır. Geçmiş olsun dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Aşı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Aşı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kuduz Aşısını Kim Buldu

Kuduz Aşısını Kim Buldu