Tetanoz aşısı, vücuda paslı metal ve çivilerden geçtiğimiz clostridium tetani bakterisi nedeniyle yapılır. Ölümcül bir sağlık problemi meydana gelen tetanozun epeyce yüksek bir vefat oranı vardır (anında anında %11). Bakteri vücuda girdiğinde, anında beyinde birtakım sinirlere yerleşir. Bu da tetanozlu adele spazmlarına yöntem açar. Şayet solunum kaslarına (diyafram) erişecek olursa vefat meydana gelir.
Hamilelik çağında ve bebek dünya'ya geldikten ardından tetanoz hastalığına yakalanılmaması amaçlı tetanoz aşışı yapılmaktadır. Zira çeşitli dönemlerde doğum esnasında bebek göbek kordonunun jilet ya da bıçak ile kesilmesi sonucu bebeklerde tetanoz görülebilmekte ve bunun sonucu olarak bebekler ölebilmekteydi. Bebeklerin tetanoza yakalanmaması amaçlı hamilelik çağında tetanoz aşısı inşa edilmesi zaruri bir vaziyettir.
Tetanoz Aşısısının Müddeti Ne Kadardır?
Tetanoz aşısı her insana çeşitli dönemlerde çeşitli periyotlarla uygulanmaktadır.
Normal Bireylerde: 5-10 senede bir itinalı olarak da uygulanır.
Bebeklerde: Doğum Esnasında ardından toplamda üç doz biçimde ikinci 3. ve 4. aylarda tetanoz aşısı uygulanır.
Çocuklarda: 16. ayda bir kez uygulanır. Sonrasında ilköğrenim bir. sınıfta uygulanır. Nihai olarak da ise 8.sınıfta tetanoz aşısı yapılır.
Hamilelerde: Birer doz biçimde toplamda 2 kez yapılmaktadır.
Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?
Tetanoz aşısı yapısı ihtiyacı bir kere vurulup ömür boyunca
savunan aşılardan değildir. Bu nedenle 5-10 senede bir tetanoz aşısının tekrarlanması gerekiyor. Zira bir adet tetanoz aşısı hastayı en az 5 yıl en çok miktarda 10 yıl korumaktadır.
Tetanoz Aşısının Yan Tesirleri
Tetanoz aşısıyla bedendeki tetanoz antikorlarını arttırmak amaçlı vücuda tetanoz toksoidleri verilir. Çoğunlukla çocukluk vaktiyle bu aşı olunur. Şayet çocukken bu aşıyı olmuşsanız, 10 senede bir yeniden aşı olmanız gerekiyor. Tetanoz aşısı dünyanın anında hemen her tarafında olunabilir ve birçok kişi amaçlı bir sıkıntı yaratmazken, genetik olarak da yan tesire yatkın bireylerde yan etkiler görülebilir. Tetanoz aşısının yan tesirleri rastgele bir tıbbi müdahale gerekmeksizin geçebilir; ama, birtakım olaylar yaşamsal tehlike teşkil edebilir.
Tetanoz aşısına ilişkili yaygın yan etkiler şunlardır:
Aşı Kısmında Acı ve Sertleşme
Aşının adale içerisine inşa edilmesi halinde alanda acı ve yumrulanma çok fazla yaygın bir yan etkidir. Muayenehane bilgiler aşı kısmında acı ve sertleşme hisseden kişilerin bir kaç gündelik şişme gördüğünü meydana koymaktadır.. Kişilerin %1-3'ünde haftalar üstelik aylar süresince devam eden derin bir ağrıya sebep meydana gelen adale astrofobisi görülmektedir. Acı çoğunlukla çok fazla kuvvetli değildir ve gündelik aktiviteleri engellemez; ayrıca, şayet acı bir ya da 2 aydan daha çok miktarda sürerse medikal müdahale gerekebilir. Öbür yaygın semptomlar ise duyarlık, katı bir yumrulanma duygusu ya da belli bir süre uyuşukluktur.
Şişlik ve Kızarıklık
Aşı hafif şişkinliğe, kızarıklığa ve rastgele bir tıbbi müdahale olmaksızın geçtiğimiz tahrişe sebep olabilir. Şişkinliği ve inflamasyon belirtilerini engellemek amaçlı aspirin ya da öbür steroid olmamış antiinflamatuar ilaçlardan kullanabilirsiniz.
Sindirim Sorunları
Çoğu aşı benzeri, tetanoz aşısı da bulantı, öğürme, ishal benzeri emareler gösteren mide problemlerine yöntem açabilir. Bunlar rastgele bir müdahale olmaksızın düzelir. Birçok vaziyette bunlar epeyce hafiftir. İstatistiksel bilgiler ergenlerin %3'ünde ve yetişkinlerin %bir'inde mide rahatsızlıkları görüldüğünü meydana koyuyor.
İmmun Reaksiyonu
Tetanoz aşısı immun sağlayıcı toksoid içeren. Aşıdan ardından, birtakım bireyler immun reaksiyonunun sonucu olarak da hafif ateş ve fizyolojik yorgunluk hissedebilir. Birtakım insanlarda belirli bir alanda ya da genel adale ağrıları ve gergin lenf düğümlerinden ötürü beden ağrıları görülebilir. Yeniden, bu semptomlar birçok zaman rastgele bir medikal müdahale gerektirmez.
Alerjik Tepki
Tetanoz alerjisi fazla nadirdir, ama ivedi tıbbi müdahale gerektiren ölümcül olaylara davetiye çıkarabilir. Alerjik tepkide başı dönmesi, yüzde, dudaklarda, kollarda ve öbür beden bölgelerinde şişme semptomları görülür. Bunlar kalp atış hızı ve solonum düzeniyle alakalı olabilir. Ailesinde tetanoza alerji geçmişi meydana gelen kişilerin aşı olmadan daha önce doktora danışmaları gerekiyor.
Tetanoz Aşısı Önlemleri
- Yan etkiler ve olumlu olmayan tesirlerin oluşma riski birtakım tedbirler alarak minimize edilebilir:
- Doğru dozda aşı olmak
- Genellikle 10 senede bir 0.5 mL dozunda aşı olunur.
İlaç etkileşimleri
Bazen tetanoz aşısı birtakım ilaçlarla ve biyo-kimyasallarla etkileşime geçebilir. Kortikosteroidler benzeri ilaçlar, radyasyon, alkile edici ajanlar, kanser tedavisi ve benzer sınıftaki ilaçlar aşıyla etkileşime geçebilir ve olumlu olmayan tesirlerin görülmesine sürükleyebilir. Kullandığınız ilaçları doktorunuza söylemeniz şiddetle tavsiye edilir.
Dikkat edilecek tıbbi hususlar
Belirli tıbbi hususlar ölümcül neticeler doğurmaması amaçlı ilaç ya da doz ayarlaması yapılmasını gerektirebilir. Aşağıdaki tıbbi durumlara dikkat edilmelidir:
Kanda pıhtılaşma sıkıntıları (ya da yakınlarda kanama problemi yaşayanlar)
Guillain-Barre sendromu
Yakınlarda trombositopeni yaşamış olmak (düşük trombosit sayısı)
Yüksek ateş (42.2 dereceden fazla miktarda).
Hastalık nöbeti ya da nörolojik enfeksiyon