Kedi Parazit Aşısı
06 Temmuz 2024

Kedi Parazit Aşısı


Nasıl ki kendi sağlığımız için bazı aşıları yaptırmak zorundaysak, hayvan dostlarımızın sağlığı için de aynı özeni göstermeliyiz. Hem onların sağlığını korumak hem de kendi sağlığımızı güvence altına almak için kedilerin aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmalıyız. İster sokakta, ister evde besleyelim, bu durum değişmez. Genelde evde beslenen kedilerin herhangi bir hastalık taşımayacağı inancı yaygındır, ancak bu tamamen yanlıştır. Ülkemizde çok fazla aşılanmamış hayvan bulunduğundan, bazen gezdiğimiz bir parkta bile bir hayvan hastalığı etkenleri olabilmektedir. Evcil kedilerin birçoğu rutin tedavileri yapılmasına rağmen, mutlaka hayatlarının bir döneminde enfekte olabiliyorlar ve bazı parazitler kedilerin sağlığını etkilerken, insan hayatını da tehdit edebilmektedir.

Kedilerde Parazit Aşısının Önemi

Kediler, 6-8 hafta aralığında mutlaka parazit aşıları yapılarak parazitlerden arındırılmalıdırlar. Bazı parazitler kedilerden insanlara geçebilmektedir. Kedilerde parazit aşıları denildiği zaman akla enjeksiyon ile yapılan aşılar gelmektedir. Ancak, kedilerde parazit aşıları ense bölgelerine damlatılan damlalar şeklinde olmaktadır.

İç Parazit Aşısı ve Mücadelesi

  • Yavru kedilerde iç parazit aşısı 2 ayda bir tekrarlanır. Kedilerde iç parazit denildiğinde halkalı solucanlar grubuna dahil tenya, kurt ve askaritler görülmektedir. Bu parazitler kedinizin bağırsaklarına yerleşerek hayvanınızın gıdasına ortak olduğu gibi, kanama, zayıflık, tüylerde dökülme ve bağırsak hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa neden olmaktadır. İç parazitler grubundan olan tenyaların bulaşma şekli, kedinin dışarıdan parazit bulaşmış bir gıda yemesi, pirelerden veya kertenkele türü bir hayvanın yenmiş olmasından meydana gelir. Bu parazitler bulaşıcı olup, insanlarda da iç organlarda kistlere neden olabilmektedir. Askaritlerin yumurtalarını da kediler taşıyarak insanlara bulaştırır. Enfekte olan gebe bir annede plasenta aracılığı ile bebeğine geçiş yapmaktadır. Kedilerde tek bir iç parazit aşısı bulunmamaktadır. Her parazit için ayrı aşılar mevcuttur. Kedide dışkı muayenesine göre parazit aşıları yapılmaktadır. Maksimum 3 aylık süreleri aşmadan parazit aşılarının yapılması çok önemlidir. Çünkü iç parazitlerin kedinin vücuduna girdiği andan itibaren enfekte hale gelmesine kadar geçen süre 2-3 ay aralığındadır. Düzenli bir iç parazit aşılaması, parazitleri yok etmektedir. Bu aşılar kist aşısı olarak adlandırılmaktadır.

Dış Parazit Aşısı ve Mücadelesi

  • Artık kedilerdeki dış parazitlere karşı oldukça etkili aşılar geliştirilmektedir. Bu ilaçlar sayesinde bit, pire, kene gibi dış parazitler sorun olmaktan çıkmıştır. Bu aşılar bit ve pire gibi dış parazitlere karşı 3 ayda bir enseye damlatılan aşılar ile kene parazitinde ise 45 günde bir yapılan aşı ile dostunuzu zararlılardan korumaktadır. Enseye damlatılma nedeni, kedinizin temizlenme sırasında aşıyı yok etmemesi içindir. Dış parazitler çıplak gözle görülebilen kırmızı renkli böceklerdir. Deride kaşıntı ve alerjiye neden olmaktadır.

Parazitlerin Kediler Üzerindeki Etkileri

Gerek iç gerekse dış parazitler, kedilerde ishal ve anemiye neden olup, halsizlik yaratır ve kedinizin diğer hastalıklara karşı olan direncini kırar. Kedide bu tür parazitler çokça mevcut ise öksürük, kilo kaybı, şiş karın ve kötü bir tüy görüntüsü meydana gelir. Parazitler bazen ölümcül bile olabilmektedir. Bu nedenle, kedinizin çok kolay yöntemlerle yapılan parazit aşılarını ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Sonuç

Kedilerde parazit aşıları, hem kedinin hem de insan sağlığının korunması açısından büyük önem taşır. Düzenli aralıklarla yapılan iç ve dış parazit aşıları, kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlar. Bu aşılar, kedilerin yaşam kalitesini artırdığı gibi, parazitlerin insanlara bulaşma riskini de minimize eder. Bu nedenle, evcil hayvan sahiplerinin bu konuda titizlikle hareket etmeleri gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Zehirli İshal Aşısı Ne Zaman Uygulanır?

Zehirli İshal Aşısı Ne Zaman Uygulanır?

Güncel

Dut Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Dut Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?