Corona Aşısı Yapılış Nedenleri

Corona aşısı, kedi ve köpeklerin sağlığını korumak amacıyla yapılan önemli bir aşıdır. Canine Coronavirus'tan kaynaklanan hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Aşı, özellikle yavru köpeklerin bağışıklığını güçlendirerek, ciddi sağlık sorunlarına karşı koruma sağlar.
Corona Aşısı Yapılış Nedenleri
21 Ağustos 2024

Corona Aşısı


Corona aşısı, köpekler için önemli bir aşı türüdür. Aşının etken maddesi Canine Coronavirus'tur. Bu virüs, köpeklerin sindirim sistemi aracılığıyla, yani oral yolla bulaşır. Hastalığı taşıyan köpekler, enfeksiyonu genellikle yaklaşık iki hafta boyunca dışkıları ile yayarlar. Canine Coronavirus, özellikle yavru köpeklerde ishal olarak kendini gösterir. Genel olarak hastalık, köpeklerde Parvovirus ile benzer belirtiler gösterir. Ancak, Parvovirus'ten farklı olarak bu hastalığın ölüm oranı yoktur.

Corona aşısı, köpek sahiplerinin mutlaka köpeklerine yaptırmaları gereken bir aşıdır. Bu sayede, özellikle yavrulayan köpeklerin hastalığı yavrularına bulaştırma riski ortadan kalkar. Corona aşısının üretiliş amacı, hastalığın köpekler arasında yayılmasını engellemektir. Canine Coronavirus'un primer semptomu ishaldir.

Corona Aşısının Yapılış Özellikleri Nelerdir?


Öncelikle, aşı yapılacak köpeğin hastalığa yakalanmamış olması gerekmektedir. Zaten bu virüsü taşıyan bir köpeğe aşılama işlemi yapılamaz. Özellikle yavrulama durumu söz konusu ise, anne köpeğin mutlaka bu virüsü taşıyıp taşımadığının kontrollerinin zamanında yapılmış olması çok önemlidir. Aksi takdirde, doğumdan sonra yavru köpeklerin anne sütünü içmesi ile hastalığın virüsünü kapmaları eş zamanlı olarak meydana gelir. Bu nedenle, özellikle bakıcısı olan köpeklerin belirli aralıklarla veterinere götürülmesi ve gereken aşılarının hastalık bulaşmadan yaptırılması gerekir. Ayrıca, paraziti olan veya parazit tedavisi gören köpeklere asla Corona aşısı yapılmamalıdır. Aşılanan köpek kesinlikle iki gün yıkanmamalı ve aşılama işlemi yapılan yavruların asla evden çıkmaması gerekmektedir.

Corona Aşısı Neden Yapılır?


Aşının etki ettiği hastalık, köpeklerde iştahsızlık, ishal, kanlı ishal, kusma, halsizlik ve depresyon belirtileri gösterir. Hastalık, kanlı ishal hastalığı ile benzerlik gösterir. Ayrıca bu hastalık, köpeğin Parvovirus'e karşı olan vücut direncini düşürmektedir. Bu nedenle, tüm yeni doğan yavru köpeklerin Corona aşısını olması gerekmektedir.

Corona Aşısı Yapılmamasının Riskleri Nelerdir?

Bu aşının koruduğu hastalığa karşı birçok köpek bağışıklık kazanmıştır. Bu nedenle, bu tür hastalıklardan kolay kolay etkilenmezler ve hafif şekilde atlatabilirler. Aşı, on iki aydan küçük köpekler için üretilmiş olup, onların bu hastalığın virüsünden etkilenme olasılıklarına karşı üretilmiştir. Bu nedenle, aşının yapılmama riski, bu yavru köpeklerde ölüme varan sonuçlar doğurabilmektedir.

Hastalığın bir kere bulaşması yeterlidir. Herhangi bir tedavisi olmadığı için, yavru köpeklere yapılması mecburi olan Corona aşısı, mutlaka hayvan besleyicileri tarafından yaptırılmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Cenk 21 Mayıs 2024 Salı

Benim köpeğim rotweiler corona aşısı 2side yapıldı ne hikmetse coronada vefat etti 6,5aylıkken 48 saatte acaba bu naaıl anlam yüklemeleyim ablamadom

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Üzgünüm, köpeğinizin kaybı için başsağlığı dilerim. Aşılar genelde hastalıklara karşı koruma sağlar, ancak bazen başka faktörler de hastalığın seyrini etkileyebilir. Veterinerinizle görüşerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kızamıkçık Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Kızamıkçık Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Aşı Macunu Tarifi ve Malzemeleri
Aşı Macunu Tarifi ve Malzemeleri
Corona Aşısı Yapılış Nedenleri
Corona Aşısı Yapılış Nedenleri
Aşıların Yan Etkileri Nelerdir?
Aşıların Yan Etkileri Nelerdir?
Menenjit Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Menenjit Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Güncel
İç Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?
İç Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Güncel
Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?
Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?