1 Yaş Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

1 Yaş Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

1 Yaş Aşısı:

Bir yaşını tamamlamış olan bir bebeğin aşı takvimi oldukça önemlidir. Bu dönemde, Hepatit B ve rotavirüs aşılarının tamamlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca, üç doz şeklinde difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, Haemophilus influenzae tip B (HiB) ve pnömokok aşılarının da tamamlanmış olması beklenir. Buna ilave olarak, bir doz verem (BCG) aşısı uygulanmalıdır.

Eğer çeşitli sebeplerle bu aşılamalar tam ve zamanında yapılamamışsa, en kısa zamanda eksik aşıların tamamlanması gereklidir. Pnömokok aşısı, 1 yaşından sonra uygulanacak ise tek doz yeterli olacaktır. Rotavirüs aşısı ise bebeğin 8. ayına kadar mutlaka tamamlanmış olmalıdır.

Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak (KKK) Aşısı:

Bir yaşını tamamlayan bebeklere, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısı (KKK) yapılması genel bir uygulamadır. Bazı durumlarda, riskli dönemlerde, kızamık aşısının 9 aylıktan itibaren bir doz daha yapılması tavsiye edilir. Ancak, bu uygulama yeterli koruyuculuk sağlamadığından, 1 yaş sonrasında yapılan kızamık aşılamasının aynı şekilde devam etmesi uygun bulunur.

Suçiçeği Aşısı:

Suçiçeği aşısı da genellikle 1 yaşını tamamlamış bebeklere uygulanır. Geçmişte bu aşı tek doz olarak uygulanmaktayken, yeterli koruyuculuk sağlamadığı için ikinci doz uygulaması da yapılmaktadır. Bu iki doz arasındaki zaman farkı, 13 yaşını bulmamış çocuklarda üç aydan kısa, 13 yaşını tamamlamış olanlarda ise 4 haftadan kısa olmamalıdır.

Difteri, Tetanos, Boğmaca, Çocuk Felci, HiB Aşısı:

Difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci ve Haemophilus influenzae tip B (HiB) aşılarının dördüncü dozu, yaklaşık olarak 18 aylıkken uygulanır. Özel durumlar haricinde, bu dozdan sonra HiB aşısının tekrarlanmasına gerek yoktur.

Hepatit A Aşısı:

Hepatit A aşılaması, riskli görülen popülasyonlarda 12 aylıktan sonra önerilir. Bu aşının iki doz şeklinde, aralarında en az 6 ay bulunacak şekilde tamamlanması önemlidir.

Sonuç olarak, yapılan tüm aşılar bebeğin sağlığını koruduğu gibi, sağlıklı bir şekilde gelişimine de katkı sağlar. Aşılar sayesinde bebekler, gelecekte karşılaşabilecekleri hastalıklara karşı dirençli hale gelirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

2 Ay Aşısı Nelerdir?

2 Ay Aşısı Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Aids Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Aids Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tavuk Aşıları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tavuk Aşıları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aşı Takvimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Aşı Takvimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kedi Aşıları Nelerdir?

Kedi Aşıları Nelerdir?

Bebek Aşı Takvimi

Bebek Aşı Takvimi