Kedi Aşıları Nelerdir?
06 Temmuz 2024

Kedi Aşıları Nelerdir?

Kedi Aşıları

Kedi aşıları, yavru kedinin sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etmesini sağlar. Bu aşılama işlemi belirli bir süre boyunca devam eder ve kediler için iki farklı grupta toplanır. İlk grup, her kediye uygulanan zorunlu aşılar, ikinci grup ise belirli durumlarda veya belirli risk altındaki kedilere uygulanan isteğe bağlı aşılardır. Kedilerin aşılanması, yaş ve sağlık durumu, hasta olabilecek hayvanlarla yakın ilişki gibi faktörlere göre belirlenir. Ayrıca, kedilerin yaşadığı bölgede hastalığın görülme olasılığı göz önünde bulundurularak aşı uygulanabilir.

Kedi Aşıları Nelerdir ve Ne Zaman Uygulanır?

  • Kuduz Aşısı (Rabies): Bu aşı ülkemizde zorunlu olarak yapılması gereken bir kedi aşısıdır.
  • Feline Panleucopenia (FPV): Tüm kedilere yapılması önerilen bu aşı, Feline Infectious Enteritis aşısı olarak da bilinir.
  • Feline Viral Rhinotracheitis (FVR): Tüm kedilere önerilen bir diğer aşıdır.
  • Feline Calicivirus (FCV): Tüm kedilere yapılması önerilen bu aşı, kedileri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarından korur.
  • Feline Infectious Peritonitis (FIP): Evden dışarı çıkan kediler için önerilen bir aşıdır.
  • Feline Leukemia Virus (FeLV): Bu aşı da evden dışarı çıkan kedilere yapılması tavsiye edilen bir aşıdır.

Bu aşıların dışında, çok gerekli olmasa da Feline Immunodeficiency Virus (FIV), Chlamydophila ve Giardia gibi aşılar da bulunmaktadır. Chlamydophila aşısı, hastalığın fazla görüldüğü yerlerde ya da hayvan nüfusunun yoğun olduğu barınaklar ve çiftliklerdeki kediler için önerilir.

Yavru Kedilerin Aşılanması

Yavru kedilerin aşılanmaya başlaması için doğumdan sonra 6 hafta geçmesi gerekir. Çünkü yavru kediler, annelerinden aldıkları koruyucu antikorlar sayesinde ilk 6 hafta boyunca hastalıklara karşı direnç gösterirler. Bu süre içinde aşı uygulaması yapılsa bile istenen etkiyi göstermeyebilir. Kedilerde aşı uygulaması öncesinde, bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olabilecek iç ve dış parazitler için anti-parazit tedavisi de uygulanmalıdır. Böylece kedi parazitlerden arındırılarak bağışıklık sistemi güçlendirilir. Bu uygulama, kedi aşıları sayesinde kedilerin tam korunma sağlamasına yardımcı olur.

  • Yavru kedinin anti-parazit tedavisi yapıldıktan ve 6 haftalık olduklarında, ilk kedi aşısı olan karma aşı (FCV, FVR, FPV) uygulanır.
  • Kuduz aşısı, ilk defa yapılacak yavru kedilerin doğumdan sonra 12 haftalık olmaları ile başlar.
  • Kedi aşıları, kedilerde ilk defa yapılan kuduz aşısı hariç, en az 2 hafta arayla, en fazla 4 hafta arayla tekrar dozlarının yapılması gerekir. Bu süreler genellikle 21 gün olarak uygulanır. Kuduz aşısının tekrarı ise 1 yıl sonradır.

Kedilere yapılan aşılar, sağlıklarının korunması için önemlidir. Karma aşı, kedinizi genlik hastalığı, chlamydia ve Rhinotracheitis virüslerinden korur. Kuduz aşısı, Rabies virüsü yani kuduz hastalığı etkeninden, Leukemia aşısı da kedi lösemisine karşı koruyucu bir aşıdır. Yavru kedinin annesinden ayrılma zamanı, kedinin ırkı ve karakteristik özellikleri dikkate alınarak bu aşı programı uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

T Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

T Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Aşı Yerinin Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Aşı Yerinin Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Kimlere İnfluenza Aşısı Yapılmalıdır?

Kimlere İnfluenza Aşısı Yapılmalıdır?

Aşı Takvimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Aşı Takvimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?