Hamilelikte Tetanoz Aşısı
24 Temmuz 2024

Hamilelikte Tetanoz Aşısı


Hamilelik sürecinde anne adaylarının hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlıkları açısından çeşitli testler ve tedaviler yaptırmaları gerekmektedir. Bu tedavilerden biri de tetanoz aşısıdır. Tetanoz aşısı, kabakulak, kızamıkçık, su çiçeği ve kızamık gibi aşılar gibi canlı mikroorganizmalar içermediği için anne adayları için güvenlidir. Gebelik öncesinde tetanoz aşısı yaptırmamış veya yaptırmış olsalar bile üzerinden 10 yıl geçmiş anne adaylarının tetanoz aşısını yenilemeleri doktorlar tarafından önerilmektedir.

Tetanoz Aşısının Önemi

Tetanoz aşısı, gebelik sırasında anne adayına uygulandığında, aşı sayesinde oluşan antikorlar anne rahmindeki bebeğe geçer ve bebek doğduğunda yeni doğan tetanoz hastalığına karşı korunmuş olur. Gebelikte yapılan tetanoz aşısının temel amacı, bebeği doğum sırasında veya doğduktan sonra yeni doğan tetanoz hastalığına karşı korumaktır. Yeni doğan bebekler bu hastalığa daha çok doğum sırasında yakalanmaktadır. Yeni doğan tetanozu bebekler için ölümle sonuçlanabilecek kadar tehlikeli bir hastalıktır.

Yeni Doğan Tetanozunun Riskleri

Doğum sırasında bebeğin göbek kordonu bağının yeterince temiz olmayan ortam ve steril olmayan ameliyat malzemeleriyle kesilmesi, bebeğin tetanoz hastalığına yakalanma riskini artırır. Özellikle evde yapılan doğumlarda ve temiz olmayan yerlerde gerçekleşen doğumlarda bu aşının önemi daha da artmaktadır. Bu hastalık çok ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Ciddi durumların önüne geçmek için, anne adayının kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı için bu aşıyı yaptırması zorunludur. Hamilelik döneminde üçlü aşı olarak bilinen boğmaca, tetanoz ve difteri aşısı da bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla uygulanabilir.

Tetanoz Aşısının Uygulanma Zamanı

Anne adayları tetanoz aşısını herhangi bir zamanda yaptırabilirler, ancak doktorlar genellikle gebeliğin 3. ay sonlarına doğru bu aşıyı yaptırmayı önerirler. Bu süreyi geçen anne adayları da hamileliğin herhangi bir döneminde bu aşıyı yaptırabilirler. Tetanoz aşısı, anne ve bebeğin sağlığı açısından hamilelik boyunca istenilen zamanlarda yaptırılabilir. Gebelikte düzenli olarak gidilen doktor kontrollerinde, uygulanacak testler ve aşılar hakkında bilgi verilecektir.

Önceden Tetanoz Aşısı Yaptırmış Anne Adayları

Gebelikten önce tetanoz aşısını tam olarak yaptırmış ve üzerinden 10 yıl geçmemiş anne adaylarının gebelikte tekrar tetanoz aşısı yaptırmasına gerek yoktur. Ancak, aşıyı tam olarak yaptırıp yaptırmadığından emin olmayan anne adayları, gebeliğin 5. veya 6. aylarında bu aşıyı birer ay arayla yaptırmalıdır. Daha sonra ise 6 ay bekleyerek bir doz daha yaptırılmalı ve bu uygulama 1 yıl sonra tekrarlanarak tetanoz aşısı 5 dozda tamamlanmalıdır. Gebelikte anne adayının herhangi bir bölgesine temiz olmayan bir eşya batması, delmesi veya kesmesi sonucu kanama gerçekleşirse, tetanoz hastalığına yakalanma riskini en aza indirmek için tetanoz aşısı ve tetanoz immunglobulini ilave edilmelidir.

Sonuç

Hamilelik döneminde tetanoz aşısı yaptırmak, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Bu aşı, özellikle doğum sırasında ve sonrasında bebeklerde oluşabilecek hayatı tehdit eden tetanoz hastalığına karşı etkin bir koruma sağlar. Anne adayları, doktorlarının önerileri doğrultusunda tetanoz aşısını zamanında yaptırarak sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rahşan

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Hamilelikte tetanoz aşısı yaptırmak zorunlu mu? Doktorum 3. ay sonunda önerdi ama başka bir zamanda yaptırsam sorun olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Rahşan Hanım,

Hamilelikte tetanoz aşısının yaptırılması, anne ve bebek sağlığını korumak için önemlidir. Doktorunuzun 3. ay sonunda önerdiği bu aşı, bebek doğduğunda tetanoz riskine karşı koruma sağlar. Ancak, aşının ne zaman yapılacağı konusunda doktorunuzla tekrar görüşmeniz iyi olur. Bazı durumlarda zamanlamada esneklik olabilir, ancak en doğru bilgiyi sağlık profesyoneliniz verecektir. Sağlıklı bir hamilelik dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

9 Ay Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

9 Ay Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Aşı Takvimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Aşı Takvimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İç Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

İç Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Dabt İpa Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Dabt İpa Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Güncel

T Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

T Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Güncel

Aşı Yerinin Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Aşı Yerinin Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi