Ceviz Göz Aşısı Göz Aşısı Zamanları
13 Temmuz 2024

Ceviz Göz Aşısı Göz Aşısı Zamanları

Ceviz Göz Aşısı

Ceviz ağaçlarının çoğaltılmasında kullanılan yöntemlerden biri göz aşısıdır. Göz aşısı, özellikle küçük fidanlarda uygulanır. Yapıldığı mevsime göre iki türü bulunur: biri sürgün (yaprak aşısı), diğeri ise durgun aşıdır. Yama göz aşısına başlamanın zamanı, çöğürün kabuk verip vermediğinin kontrolü yapılarak anlaşılır. Çöğürler, aşıya gelmişse, aşıdan bir hafta önce sulama yapılır. Sulamadan 1-2 gün sonra da çöğürlerin yaprakları temizlenerek, uçları alınmalı ve 2-3 yaprak (soluk dalı) bırakılmalıdır.

Aşıda en önemli konu, aşı kalemlerinin günlük olarak kesilip kullanılmasıdır. Kullanılacak aşı kalemleri ne kadar pişkin ve dolgun olursa, aşı tutma oranı da o derece iyi olur. Aşı kalemlerindeki uç kısmında oluşan gözlerden, mecbur kalmadıkça göz alınmamalıdır. Aşı, çift ağızlı özel aşı bıçağı ile yapılmalıdır. Aşı kalemi ile aşı yapılacak çöğür, aynı yılın sürgünü olmalıdır. Aşı yapıldıktan üç hafta sonra aşılar kontrol edilmeli ve aşı bağı çözülmelidir.

Göz Aşısı Zamanları

Ceviz ağacında en iyi tutma zamanı Mart ve Ağustos aylarında yapılan yama göz aşısıdır. Ancak göz aşısı yapmak bir tecrübe işidir. Ceviz fidanı göz aşısı bilgili kişilerce yapılmalıdır.
  • Sürgün göz aşısı tekniğinde, göz anaca bağlandığı yıl uyanır ve aynı yıl sürgün verir.
  • Aşıya, yerine göre, Mayıs sonu ya da Haziranın ilk haftalarında başlanarak, Temmuza dek devam edilir. Aşı sürgünleri, kışın şiddetli geçen soğuklardan zarar görebilir. Bu nedenle, sürgün göz aşısı, kışları ılık geçen yerlerde yapılmalıdır.
  • Durgun göz aşılarında anaca takılan göz, aynı yıl tutar, fakat kışa girildiğinden uyanmayıp, ertesi ilkbaharda sürer. Daha çok, kışları soğuk geçen yerlerde uygulanır. Durgun göz aşısı, yaz sonlarında (Ağustos-Eylül) yapılır.
Ceviz fidanında göz aşısı üç ayrı zaman dilimi içerisinde gerçekleşir:

  • Sonbahar göz aşısı (Durgun göz aşısı): Ağustos, Eylül aylarında
  • İlkbahar göz aşısı (Erken sürgün aşısı): Mayıs, Haziran aylarında
  • Haziran göz aşısı (Geç sürgün aşısı): Haziran, Temmuz aylarında

Ceviz Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Toprak seviyesinin 15 santimetre yukarısından itibaren, aşı çakısının ucu ile anaç kabuğu (T) şeklinde kesilir. Kesik bölümün iki kenarındaki kabuk, aşı çakısının tırnağı ile yerinden kaldırılır. Bunu takiben, üzerinde aşı gözleri bulunan kalem ele alınır. Bir gözün üst ve altında bir parmak kadar bir kısım bırakılıp, gözün altı hafif odunlu olarak kesilir. Anacın tepesinden daha yüksek tarafında iki anacın kesilen kısmına doğru, yukarıdan aşağıya sürülerek yerleştirilip, rafyayla sarılır. Göz aşılarının tutup tutmadığı, aşıdan 15-20 gün sonra belli olur.

Sonuç

Ceviz göz aşısı, ceviz ağaçlarının çoğaltılmasında etkili bir yöntemdir. Bu yöntemin başarılı olabilmesi için doğru zamanlama ve teknik bilgi gereklidir. Göz aşısının çeşitleri ve uygulanma zamanları hakkında bilgi sahibi olmak, aşının tutma oranını artırır. Aşı kalemlerinin taze ve dolgun olması, aşı işleminin başarılı olmasında önemli bir faktördür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Vedîatullah

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Bu ceviz göz aşısı için en uygun zamanın Mart ve Ağustos ayları olduğunu belirtiyorsunuz. Mayıs ve Haziran aylarında da yapılabileceği söyleniyor. Bu zaman dilimlerinde göz aşısı yaparken dikkat edilmesi gereken özel bir nokta var mı? Ayrıca, aşı kalemlerinin günlük kesilmesi gerektiğini vurguluyorsunuz. Eğer bu mümkün değilse, aşı kalemlerini nasıl saklamalıyız?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Vedîatullah,

Ceviz göz aşısı için Mart ve Ağustos aylarının en uygun zamanlar olduğunu söylemeniz doğru. Ancak Mayıs ve Haziran ayları da uygun olabilir, burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hava sıcaklıklarıdır. Göz aşısı yaparken hava sıcaklığının çok yüksek ya da çok düşük olmamasına dikkat edilmelidir.

Ayrıca, aşı kalemlerinin günlük kesilmesi idealdir, fakat bu mümkün değilse, aşı kalemlerini nemli bir bezle sararak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Bu şekilde kalemlerin nem kaybını önleyerek tazeliğini koruyabilirsiniz. Ayrıca, kalemleri uzun süre saklamamaya özen gösterin.

Umarım bu bilgiler size yardımcı olur.

Selamlar,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aşıyı Kim Buldu?

Aşıyı Kim Buldu?

Haber Bülteni