Kpa Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
26 Temmuz 2024

Kpa Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

KPA Aşısı

Pnömokok, Gram pozitif bir diplokoktur. Pnömokoklar, birden fazla enfeksiyon hastalığının en yaygın nedenidir. Pnömokokların sebep olduğu enfeksiyonlar; ciddi olan pnömoni, sepsis ve menenjit gibi invazif enfeksiyonlar ile otitis media, sinüzit ve hafif bakteriyemi gibi enfeksiyonlara da yol açar. Kaynak çoğunlukla taşıyıcı olan kişilerdir ve bu enfeksiyonlar solunum yolu ile bulaşır. Genellikle kış mevsiminde ve ilkbahar başında yaygın olarak görülür. Konjuge Pnömokok aşısı, tek dozluk kullanıma hazır enjektör içinde bulunur ve sıvı formda yer alan aşı, kendi enjektörü ile yapılmalıdır.

Genel Aşı Kontrendikasyonları

Genel aşı kontrendikasyonları, Konjuge Pnömokok aşısı için de geçerlidir. Aşı yapılmasında aşıların yapılmaması gereken durumlar oldukça enderdir. Bir aşıya karşı oluşan anafilaktik reaksiyon, o aşının daha sonraki dozları için kesin kontrendikasyon oluşturur. Bir aşı komponentine karşı oluşan anafilaktik reaksiyon, bu maddeyi içeren aşılar için kesin kontrendikasyon meydana getirir. Ateşli veya ateşsiz ciddi hastalık durumlarında, izleyen hekime danışılmadan aşı yapılmaz.

Konjuge Pnömokok Aşısının Yan Etkileri ve Uygulama Yöntemleri

Konjuge pnömokok aşısı, genel kontrendikasyonlar haricinde özel bir kontrendikasyona sahip değildir. Aşı neticesinde istenmeyen etkiler arasında en yaygın olanlar:

  • %10-20 oranında lokal reaksiyon
  • %10-20 oranında ve 38°C'yi aşan ateş
  • %10-20 oranında huzursuzluk, kırgınlık ve sistemik belirtiler
Ender görülen ciddi yan etkiler arasında, 0-72 saat içerisinde konvulsiyon ender olarak görülebilir.

KPA'nın Uygulama Yöntemleri

KPA'nın uygulanması, 12 aya kadar bebeklerde deltoid kası radial sinirin yüzeysel yerleşimi ve kasın aşıyı uygun biçimde absorbe edecek şekilde gelişmiş olmaması sebebiyle güvenli olan intramusküler yapılar için uygun değildir. Dolayısıyla bebeklerde intramusküler uygulama için uyluğun orta ya da üst 1/3 bölümünde, vastus lateralis kasının ön yan kısmı kullanılır. 12. ayın ardından, kolun üst bölgesine deltoid kas içerisine yapılır. Kol dirsekten, bacak dizden 45° kadar içe bükülür ve enjektör 90° dik açıyla cilde girerek kas içerisine yapılır.

KPA'nın Saklanması

KPA 0.5 ml olarak uygulanır. KPA'nın saklanması, il deposunda aşı flakonları (+2) ve (+8) °C'de muhafaza edilmelidir. Kesinlikle dondurulmamalıdır. Sağlık kurumunda, KPA üstten soğutmalı buzdolabının alt rafında saklanmalıdır, kesinlikle dondurulmamalıdır. Aşı depolama kapasitesinin ihtiyacı dikkate alınarak mevcut altyapı, il aşı yetkilisi ve il soğuk zincir yetkilisi tarafından yerinde değerlendirilmelidir ve ihtiyacı olan kurumlarda geniş kapasiteli buzdolapları acil bir şekilde temin edilmelidir.

Konjuge Pnömokok Aşısı Yakalama Takvimi

KPA'nın yapılmaya başlandığı tarihte 2. ayını bitirmiş olan bebekler, rutin aşı şeması içerisinde KPA da dahil olmak üzere aşılanmaya başlanacaktır. Uygulama şekli 2. ay (8 hafta), 4. ay (16 hafta), 6. ay (24 hafta) ve 12. ay (52 hafta) olmak üzere toplam 4 dozdur. KPA'nın yapılmaya başlandığı zamanda 3 ve 6 ay arasında bulunan bebekler için de yine toplam 4 doz yapılacaktır. Ancak bu uygulama, halen başlamış olan rutin aşılama şemasına uygun bir şekilde yapılmalı, ek ziyaretler azaltılmalıdır. Ayrıca dozlar arasında bırakılacak en az aralıklara da dikkat edilmelidir. KPA'nın 1. dozu ile 2. dozu ve 2. dozu ile 3. dozu arasında en az dört hafta, 3. doz ile rapel doz arasında en az 4 ay zaman bırakılmalıdır.

Örnek Aşı Takvimleri

  • 3 aylık bebekler için: 3. ayda birinci doz, 4. ayda ikinci doz, 6. ayda üçüncü doz, 12. ayda rapel doz.
  • 4 aylık bebekler için: 4. ayda birinci doz, 6. ayda ikinci doz, 7 ya da 8. ayda üçüncü doz, 12. ayda rapel doz.
  • 5 aylık bebekler için: 5. ayda birinci doz, 6. ayda ikinci doz, 7 ya da 8. ayda üçüncü doz, 12. ayda rapel doz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Toğay

26 Temmuz 2024 Cuma

Pnömokok aşısının ardından çocuğumda 38°C'yi aşan bir ateş ve huzursuzluk gözlemledim. Bu belirtiler ne kadar süre devam edebilir ve ciddi bir durum olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Toğay,

Pnömokok aşısı sonrasında bazı çocuklarda ateş ve huzursuzluk gibi yan etkiler görülebilir. Bu tür belirtiler genellikle aşıdan sonraki ilk 24-48 saat içinde ortaya çıkar ve çoğu durumda birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak, 38°C'yi aşan ateş devam ederse veya çocuğunuzda başka ciddi belirtiler (örneğin aşırı uyku hali, şiddetli ağlama, nefes almada zorluk) gözlemlerseniz, bir sağlık profesyoneline danışmanızda fayda var.

Çocuğunuzun rahatlaması için bol sıvı almasını sağlayabilir ve gerekirse doktorunuzun tavsiye ettiği ateş düşürücü ilaçları kullanabilirsiniz. Unutmayın, her çocuk farklıdır ve bazıları aşıya daha hassas tepki verebilir. Geçmiş olsun dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Haber Bülteni

Güncel

Kedi Aşıları Nelerdir?

Kedi Aşıları Nelerdir?

Güncel

Çocuklarda Grip Aşısı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Grip Aşısı Nasıl Yapılır?