9 Ay Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Haziran 2024

9 Ay Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebeklerin doğumdan sonraki ilk 9 ay içerisinde yaptırılması gereken aşılar oldukça önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen bu aşılar, bebeklerin sağlığını koruma amacı taşır. Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ve sağlık kuruluşları tarafından uygulanan bu aşılar, zorunlu hale getirilmiştir. Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için bu aşılar ihmal edilmemelidir.

Aşıların Önemi

Aşılar, bebeklerin ilerleyen dönemlerde karşılaşabileceği virüs ve mikroplara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla yapılır. Aşılar genellikle ölü veya zayıflatılmış virüsler içerir ve bu virüslerin vücuda enjekte edilmesi, bebeklerin bağışıklık sisteminin bu virüsleri tanımasını sağlar. Bu sayede, gelecekte karşılaşabilecekleri virüslere karşı daha dirençli hale gelirler.

Farklı Aşı Türleri

Aşılar, genellikle iki ana kategoriye ayrılır:

  • **Ölü Virüs Aşıları:** Bu tür aşılar, ölü virüslerin vücuda enjekte edilmesi ile bağışıklık sistemini uyarır. Bu aşılar, herhangi bir zarara neden olmaz ve bağışıklık sisteminin virüsleri tanımasını sağlar.
  • **Canlı Ama Zayıflatılmış Virüs Aşıları:** Bu tür aşılar, canlı ancak zayıflatılmış virüslerin vücuda enjekte edilmesi ile yapılır. Bu virüsler zararsızdır ve bağışıklık sisteminin virüslere karşı mücadele etmesine yardımcı olur.

9. Ay Konjuge Meningokok Aşısı

Konjuge meningokok aşısı, ülkemizde 2006 yılından sonra aşı takvimine eklenmiştir. Bu aşı, özellikle Avrupa ülkelerinde yaygın olarak uygulanır ve üretim firmalarına bağlı olarak 9-12. aylar arasında yapılabilir. Sağlık kuruluşlarının belirttiği ayda bu aşının yapılması önemlidir.

Konjuge Meningokok Aşısının Faydaları

Bu aşı, bebekleri menenjit gibi ciddi hastalıklara karşı korur. Menenjit, beyin ve omurilik zarlarının iltihaplanmasına yol açan ciddi bir hastalıktır. Konjuge meningokok aşısı, menenjite neden olan bakterilere karşı güçlü bir bağışıklık sağlar. Özellikle hac mevsiminde veya yurtdışından gelen virüslere karşı etkili bir koruma sağlar. Sağlık Bakanlığı tarafından 2006 yılından sonra yapılması zorunlu hale getirilmiştir ve kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Sonuç

Bebeklerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için aşıların zamanında yapılması büyük önem taşır. 9. ayda yapılması gereken Konjuge Meningokok aşısı, bebeklerin menenjit gibi ciddi hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Bu nedenle, bebeklerin aşı takvimine uygun olarak aşılarını yaptırmak, ebeveynlerin öncelikli görevleri arasında yer almalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamilelikte Tetanoz Aşısı

Hamilelikte Tetanoz Aşısı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Alerji Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Alerji Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Prevenar Aşı Kolaylık mı?

Prevenar Aşı Kolaylık mı?

Dabt İpa Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Dabt İpa Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Gebelikte Aşı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Aşı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kedi Aşıları Nelerdir?

Kedi Aşıları Nelerdir?