İç Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?
11 Temmuz 2024

İç Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

İç Parazit Aşısı

İç parazit aşısı, özellikle kedi ve köpekler başta olmak üzere evcil hayvanlara uygulanan önemli bir koruyucu sağlık önlemidir. Halkalı solucanlar, tenyalar ve kurtlar gibi parazitler, minik dostlarımızda kansızlık, bağırsak hastalıkları, zayıflama ve tüy dökülmesi gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Zoonotik bir parazit olan Echinococcus Granulosus, insanlara bulaşarak kist oluşumuna neden olabilir. Halkalı solucan yumurtalarının insanlara bulaşmasını önlemenin en etkili yolu, evcil hayvanlarımıza düzenli olarak iç parazit aşısı uygulamaktır.

İç Parazit Aşısı Çeşitleri

İç parazit aşıları, iğne ve hap şeklinde bulunur. İğne şeklindeki aşılar deri altına uygulanır ve genellikle daha etkilidir. Ancak, yağlı bir aşı olması nedeniyle hayvanın canını acıtabilir ve bu durumda hayvanın aşı yapan kişiye zarar verme ihtimali vardır. Hap şeklindeki aşılar ise özellikle kedilere yedirilmesi zor olabilir ve iğneye göre daha az etkilidir.


İç parazitlerin çoğunun kuluçka süresi yaklaşık 3 aydır. Bazı parazitlerin kuluçka süreleri 2 aya kadar düşebilir. Bu, vücuduna parazit giren bir evcil hayvanda hastalığın en erken iki ay, ortalama üç ayda ortaya çıkacağı anlamına gelir. Üç ay sonra bu hayvan dışkı ve tükürük yoluyla paraziti çevresine bulaştırabilir hale gelir. Bu nedenle yeni doğan bir evcil hayvan iki aylık olduğunda ilk doz, sonrasında ise her üç ayda bir rapel doz aşılar uygulanmalıdır. Evde küçük çocuk, hasta veya hamile birisi varsa önlem olarak her iki ayda bir aşı yapılabilir. Eğer evcil hayvan, özellikle ev kedisi, dışarıya çıkmıyorsa aşılama altı ayda bir yapılabilir.

İç Parazit Aşısı Yapılmasa Olur Mu?

Eğer kedi veya köpeğiniz doğumundan itibaren hiç dış ortama çıkmadıysa, dışarıdan gelen ve toprağa temas eden hiçbir şeyi ağzına almadıysa (ayakkabılarınız dahil), başka herhangi bir kedi ve köpek ile temasta bulunmadıysa, evcil hayvanınıza aşı yapmanız gerekmeyebilir (!). Ancak bu ortamı sağlamak herhangi bir hayvan için mümkün olmadığından, mutlak surette ev halkının sağlığı için düzenli olarak iç parazit aşıları yapılmalıdır.

Ekstra Bilgiler

İç parazitlerle mücadele, sadece evcil hayvanların sağlığı için değil, aynı zamanda insanların sağlığı için de büyük önem taşır. Düzenli veteriner kontrolleri ve uygun aşı takvimlerine uyulması, parazitlerin yayılmasını engelleyebilir. Aşağıda iç parazit aşısının faydaları ve dikkat edilmesi gereken noktalar belirtilmiştir:

  • Evcil hayvanınızın genel sağlığını korur.
  • Bağırsak ve sindirim sistemini destekler.
  • Parazitlerin neden olduğu ikincil enfeksiyonları önler.
  • Evde yaşayan insanların sağlığını korur.

Evcil hayvan sahiplerinin, parazit enfeksiyonlarının belirtilerine karşı dikkatli olmaları ve veteriner hekimlerinden düzenli olarak bilgi almaları önemlidir. Bu şekilde, hem evcil hayvanlarınızın hem de ailenizin sağlığını maksimum düzeyde koruyabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

OPA Aşısının Yan Etkileri

OPA Aşısının Yan Etkileri

2 Ay Aşısı Nelerdir?

2 Ay Aşısı Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Corona Aşısı Yapılış Nedenleri

Corona Aşısı Yapılış Nedenleri

Akciğer Kanseri Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Akciğer Kanseri Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebek Aşı Takvimi

Bebek Aşı Takvimi

Sarı Humma Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sarı Humma Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur?